Karitas

ČLOVEK NI USTVARJEN LE ZATO, DA ŽIVI Z DRUGIMI,
TEMVEČ ŠE BOLJ, DA ŽIVI ZA DRUGE.

(Carlo Maria Martini)

Delovanje Župnijske karitas Škofja Loka, teden Karitas in srečelov 2020

Župnijska karitas  Škofja Loka pomaga ljudem iz Škofje Loke in bližnje okolice. Pomagamo vsakomur: tistemu, ki rešuje trenutno stisko ali pa tistemu, ki mogoče zaradi življenjske situacije svoje stiske ne obvlada in se je ne zna rešiti in zato potrebuje dolgotrajnešo pomoč. Za nas je najpomembnejše, da je človek slišan in prav geslo letošnjega tedna karitas nosi naslov Slišim te. Zato gre velik delež pomoči tudi nematerialnim stiskam, osamljenosti, zapuščenosti, invalidom, tako mladim, kot starejšim. Imamo veliko sodelavk, ki vsaj dvakrat na leto obiskujejo starejše in bolne po župniji in jih razveselijo z obiskom in pogovorom. Upamo, da bomo te ljudi lahko obiskali pred božičem, jih pa sodelavke tudi sedaj pokličejo po telefonu in jim namenijo kakšno lepo besedo in tako polepšajo dan. Skavti pa bodo osamljene razveselili z betlehemsko lučko.

Vsako leto smo v mesecu novembru pripravili dobrodelni srečelov, ki pa letos zaradi epidemije žal odpade. S srečelovom smo dobili darovana sredstva, ki so za nas pomenila ogromno, saj smo jih porabili za družine v stiski, predvsem za nakup hrane, da smo malo izboljšali pakete hrane, predvsem ob praznikih. Zato letos prosimo za denarne darove, ki jih lahko nakažete na račun Župnijske karitas, lahko namenite tudi del dohodnine ali pa dar prinesete v času uradnih ur, ob sredah popoldne od 16. do 17. ure v pisarno karitas.

Pisarna in delitev hrane delujeta nemoteno, ob stiski pa lahko pustite sporočilo na telefonski tajnici in vas bomo poklicali.

Potrebujem pomoč

Karitas nudi pomoč tistim, ki jo najbolj potrebujejo. Če ste v stiski, osamljeni in bi radi videli, da vas obišče eden od naših sodelavcev ali kaj potrebujete, vas vabimo, da pokličete na telefon: 04/512-33-00 (pustite sporočilo ter telefonsko številko in vas bomo poklicali nazaj). Ali pa se v času uradnih ur oglasite pri nas.

Podpiram in pomagam

Vaše darove lahko oddate osebno v času uradnih ur, oziroma nam vaše želje za darovanje sporočite na telefon:
04/512-33-00.
Na tej številki nam lahko kadarkoli – preko telefonske tajnice pustite sporočilo z vašo telefonsko številko.
Lahko nam tudi pišete ali pošljete elektronsko pošto: karitas.skofjaloka@gmail.com.
Denarna sredstva lahko nakažete na naš TRR (pri DBS) št.: 19190-5007360005.

Uradne ure

Naši prostori so odprti vsako sredo od 16. do 17. ure:

  • na Mestnem trgu 38 (staro župnišče) – delitev prehrambnih paketov,
  • v Blaževi ulici 12 (nunski samostan) – delitev in zbiranje oblačil ter ostalega,
  • na Mestnem trgu 38 v 1. nadstropju desno – svetovanje.

Naslov

ŽUPNIJSKA KARITAS
Cankarjev trg 13,
4220 Škofja Loka

Dobrota srca

Vsak dan okrog nas srečujemo ljudi, ki so česa bolj potrebni kot mi. Pa to dejansko vidimo? Spomnimo se večkrat na uboge in pomoči potrebne, saj tako bogatimo njih in sebe. Tudi Jezus je pomagal vsem in vsakomur, ne glede na čas in prostor. Ozdravljal je bolne, se pogovarjal z izobčenimi, nahranil množice in odpiral srca mnogih, ki so ga poslušali in gledali. S tem je oznanjal, da sta ljubezen in dobrota dar, ki ga moramo deliti naprej.

Njegova človekoljubna dejanja pa sporočajo še več. Vsak izmed nas, pa naj bo še tako ubog, reven in pomoči potreben, ima svoje dostojanstvo in svoje mesto v tem svetu. Eden od skavtskih zakonov pravi: »Skavt naredi vsak dan vsaj eno dobro delo«.

Zamislite si kakšen bi bil svet, če bi vsak izmed nas iz srca naredil vsak dan vsaj eno dobro delo?

Poročila Župnijske karitas Škofja Loka